Azok, akik szeretnek tervezni és megtakarításaikat hatékonyan befektetni, minden év elején felteszik maguknak a kérdést: Mi lesz a legjobb befektetés idén? Sok újságíró ezt kihasználva próbál olvasottságot elérni a cikkének és gyorsan végigkérdez néhány befektetési szakembert, hogy mibe érdemes befektetni. A végeredmény azonban kérdéses, mert jellemzően a cikk elolvasását követően pont annyira tudom, hogy mibe fektessem a pénzemet 2019-ben, mint előtte.

Egyfelől fontos tisztázni, hogy nekem sincs kristálygömböm, ami majd „megmondja a tutit”, de azért üres lózungok helyett szeretnék ebben a cikkben – ha már rászánod a drága idődet kedves olvasóm –némi rálátást biztosítani azokra a gazdasági folyamatokra, melyek az újévben várhatóan meghatározzák majd a piaci mozgásokat éppúgy a reálgazdaságban, mint a tőzsdén.

Másfelől annyira sok minden történt az elmúlt pár hónapban a befektetések világában, hogy érdemes újból elővenni a nemrégiben megjelent tanulmányunkat,  mely a befektetési piacról nyújt hiteles képet röviden és egyszerűen.

Így azért, hogy idén megfontoltabb és jobb befektetési döntést hozhass, ebben az írásban nem csak a nagytőke – amelyik érdekes mód mindig hatalmas profitokat ér el – nyomába eredek, hogy kiderítsük, mi lehet 2019 legjobb befektetése, de sorra is veszem a különféle befektetési lehetőségeket, így adva némi útmutatást kedves olvasóimnak a befektetések útvesztőjében.

Biztonság vagy profit

Kinek mi a legjobb befektetés?

Ez rendkívül egyénre szabott kérdés és épp ilyen egyénre szabott megközelítést igényel a válasz megtalálása. Talán elcsépeltnek hangozhat, de valóban az a legfontosabb, hogy mielőtt befektetésekről beszélünk, tisztázzunk néhány alapkérdést.

Nem lehet megmondani kinek mi a legjobb befektetés anélkül, hogy tudnánk az illető milyen élethelyzetben van, mekkora összeg befektetésén gondolkozik, mennyire ismeri és érti az egyes befektetési termékeket, illetve a hozzájuk kapcsolódó kockázatokat, milyen a kockázatviselési hajlandósága vagy mekkora a hozamelvárása.

El tudja-e azt fogadni, hogy egy befektetésén veszteség keletkezzen vagy akár a teljes befektetést elveszítse. Illetve ennek ellentéte, hogy el tudja-e azt viselni, ha egy befektetésről már az elején tudni lehet, hogy nem fog reálhozamot termelni, azaz a pénze veszíteni fog az értékéből az infláció miatt, mely jelenleg 3% körüli értéken mozog.

Amivel fontos tisztában lenni, hogy a kockázatmentesnek tartott befektetések hozama vagy kamata rendkívül alacsony, de jellemzően semmiképp nem elég arra, hogy az inflációval (pénzromlás) szemben a pénzünket megóvja és annak értékét szinten tartsa. Így aki magasabb hozamot, illetve reálértéken is profitot akar elérni, annak el kell fogadnia, hogy ezt csak magasabb kockázat vállalásával teheti meg.

A gazdasági ciklusok

Abban az esetben, ha már kockázatot kell vállalnunk a befektetéseink során, sokkal jobb, ha ezt úgy tesszük, mint ahogy a nagybefektetők és a profik, akik az árfolyamokat valójában mozgatják. Bizonyára Te is megfigyelted már, hogy a gazdaság ciklikusan mozog. Növekedés és hanyatlás váltja egymást, melyek időről időre szabályszerűen bekövetkeznek.

Az igazán tapasztalt tőzsdei szakemberek befektetéseiket ezekkel szinkronban hozzák meg és pontosan tudják, hogy az adott gazdasági szakaszban hol lelhetők fel a legjobb lehetőségek. Ha például a részvény piacon akarsz befektetni, akkor Neked is érdemes ezt követned. Nézd meg ezt a rövid videót:

A készpénz a király

Minden általam hitelesnek tartott pénzügyi szakember úgy véli így az év elején, hogy a 2019-es év óriási veszteségeket vagy épp hatalmas profitokat fog eredményezni a tőzsdén, hiszen rendkívül heves piaci mozgásokat prognosztizálnak. Tehát, ha felkészülten fektetünk be, akkor akár gyorsan nagy profitra tehetünk szert.

Ez persze jól hangzik, de túl a szokásos kockázatokon, további problémát jelent, hogy ezek a lehetőségek épp a heves mozgásoknak köszönhetően rendkívül gyorsan fognak feltűnni és tovatűnni, így aki nem rendelkezik készpénzzel vagy olyan likvid eszközökkel, melyek gyorsan és fájdalommentesen készpénzzé tehetők, rendre ki fog maradni a jóból.

Sok befektetési szakemberrel együtt magam is azt vallom, hogy aki 2019-ben készpénzzel vagy likvid befektetésekkel bír, az nagyon jó lehetőségeket tud majd kiaknázni a tőzsdén.

Kockázatmentes befektetések

A két tipikusan kockázatmentes befektetésként számon tartott megtakarítási forma a bankbetét és az állampapír.

A bankbetétek hozama továbbra is rendkívül alacsony, egy éves lekötésnél 0,15% – 0,5% közötti hozamokkal találkozhatunk a legnagyobb hazai bankoknál. Én ugyan az infláció emelkedésére számítok idén, de ha csak a jelenlegi 3%-os szinttel számolunk is, akkor is bő 2,5%-os reálérték csökkenést könyvelhetünk el a bankbetéteken 2019-ben, úgy, hogy az adót és költségeket még figyelembe sem vettük.

A Magyar Állampapíroknál egy fokkal jobb a helyzet, egy éves prémium lakossági állampapírok esetén akár egy halvány 0,5% – 1%-os reálhozamot is elérhetünk, adózás és költségek levonása előtt.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy jobb állampapír befektetéssel 2019-ben éppen szinten tarthatjuk a pénzünk értékét.

Fontos megjegyezni, hogy az állampapír abban az esetben számít kockázatmentesnek, amennyiben tartjuk a lejárati dátumig. Hamarabb is lehetőségünk van „visszaváltani”, de ez esetben akár komoly árfolyam veszteséget is elkönyvelhetünk. Amennyiben az emelkedő kamatkörnyezetben a Magyar Állam kénytelen magasabb hozamú egy éves állampapírokat kibocsátani, úgy a miénk értéke csökken a másodlagos forgalomban.

Befektetési alapok

A befektetési alapokba rengeteg pénz ömlött az elmúlt években, a kezelt vagyonuk óriásira duzzadt. Ennek a hatalmas vagyontömegnek a mozgatása egy hosszú emelkedő tőzsdei szakaszban viszonylag egyszerű, mivel az alapkezelők ilyenkor többnyire a buy and hold stratégiát alkalmazzák. Azonban egy olyan évben, mint amilyennek 2019 ígérkezik, amikor az árfolyamok hektikus és jelentős ingadozására számítunk, egy jelentős pénztömeg mozgatása komoly akadályokba ütközhet, de mindenképp rossz hatással lehet a hozamokra.

A jobb szemléltetés érdekében képzelj el egy olajszállító hajót és egy motorcsónakot. Az olajszállító a befektetési alap, míg mi, egyéni tőzsdei kereskedők vagyunk a motorcsónak. Amikor a mozgékonyság és a gyors reagálás fontos, mint ahogy az 2019-ben várható a befektetési piacon, akkor bizony a motorcsónakban jobb ülni.

Maguk az alapkezelők is tartanak ezek miatt a 2019-es évtől, mivel tudják, hogy nagy pénztömeget kezelve nem számíthatnak könnyű évre. Jellemzően az abszolút hozamú alapokat ajánlják, melyek befektetési politikája a legmegengedőbb.

Ezek az alapok gyakorlatilag ugyanúgy tőzsdéznek – long és short pozíciók, tőkeáttét használata, származtatott termékek, stb. –, mint mi egyéni befektetők, de lassú manőverezési készségük miatt előnyben vagyunk az abszolút hozamú alapokkal szemben.

Biztonság vagy profit

Profitvadászat a Részvény piacon 2019-ben

A történelem leghosszabb bikapiacát éljük, immár 10 éve menetelnek felfelé a tőzsdék és mivel semmilyen jó nem tart örökké, lassan vagy nem is olyan lassan kezdhetjük magunkat hangolni a piaci fordulatra és a gazdasági recesszióra.

Az elmúlt pár évben jelentős áremelkedést láthattunk a fontos részvényindexeknél. Újabb és újabb csúcsokra ért a három legjelentősebb amerikai index is: a Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq.

A Mibe fektess 2 millió Ft-ot 1-2 évre? című tanulmányban a legnagyobb 500 amerikai vállalatot magába foglaló S&P500 index árfolyam változásait is megvizsgáltuk több időszakra vonatkozóan is. 2017. júniusa és 2018. júniusa között az index komoly hozamot termelt, viszont a mutatót alkotó egyes szektorok teljesítményében jelentős volt az eltérés.

Az S&P500 14 százalékot emelkedett egy év alatt, de jól mutatja a szektorok közti jelentős szórást a legjobban teljesítő szektor – amelyik 32%-ot emelkedett – és a legrosszabbul teljesítő szektor – 10%-ot csökkent – közti óriási különbség.

A részvénypiac hatalmas, több tízezer vállalat papírjai forognak valamelyik értéktőzsdén, így a bőség zavara magától értetődő. Amennyiben a részvények között vadászunk profitra, akkor először is le kell szűkítsük a figyelmünket néhány, de semmiképp sem több, mint pár tucat részvényre.

Ezt a szűkítést vagy szűrést azonban nagyon egyszerűen megtehetjük három rövid lépésben:

  1. figyeljünk csak ún. blue-chip papírokra, melyek egy adott gazdaságban a legfontosabb nagyvállalatok. Ezek legfőbb előnye túl azon, hogy jellemzően stabil és magas piaci értékű cégek, hogy magas a napi kereskedés rajtuk, tehát pénzünk likvid marad, bármikor – tőzsdei nyitvatartási időn belül – könnyedén tudjuk adni-venni ezeket a részvényeket.
  2. nézzük meg, hogy milyen blue-chip részvények könnyen elérhetőek a számunkra. Például a mi brókerünknél – TopForex – közel 200 amerikai és európai blue-chip részvénnyel lehet kereskedni, köztük magyar papírokkal is, mindezt a leginnovatívabb kereskedési felületen, az MT5-ös platformon keresztül. Ráadásul még ennél is több blue-chip részvény érhető el CFD formájában.
  3. válasszuk ki azokat a részvényeket, melyek olyan szektorban működnek, ami az adott gazdasági cikluson belül éppen jobban teljesít, illetve várhatóan jobban fog teljesíteni a közeli jövőben.

A 2019 elején ismert fundamentumok, illetve globális makrogazdasági adatok tükrében kijelenthető, hogy a lenti gazdasági ciklus ábrát figyelembe véve, jelenleg valahol a késői bika és a piaci csúcs környékén vagyunk. De a kezdeti medve szakasz sem lehet túl messze, akár idén is beköszönthet.

Mindezek alapján az alábbi szektorokba tartozó cégekbe lehet érdemes befektetni 2019-ben: Egészségügy, Tartós fogyasztási cikkek, Ipar, Energia és Nyersanyag.

Amennyiben a befektetett tőkénk nagysága ezt lehetővé teszi, ajánlott egy diverzifikált portfóliót létrehozni. Ez praktikusan annyit jelent, hogy akár több jónak vélt szektorba, és azon belül is több részvénybe érdemes egyszerre befektetni, ezzel is csökkentve a kockázatunkat.

Persze akik kicsit rutinosabb tőzsdei kereskedők, azok éppen ezek ellenkezőjét keresik, tehát azokat a szektorokat, ahol valószínűsíthető a jelentős áresés. Ők nem csak long pozícióban (árfolyam emelkedésre spekuláló kereskedés) gondolkodnak, hanem kimondottan keresik a short (árfolyam esésre spekuláló kereskedés) lehetőségeket, mivel már megtapasztalták, hogy egy kezdeti medve piacon rendkívül gyorsan mennek végbe jelentős árfolyam esések, melyeken jelentős profitra tehetnek szert.

A felértékelődő biztonság: Arany és Ezüst

Sok szakember ajánlja a befektetők figyelmébe az arany és ezüst befektetést 2019-ben, mint a két hagyományosan is értékmegőrző funkcióval is felruházott nemesfémet. A szokványos ipari és befektetői keresletet rendkívüli módon tudja megnövelni a válság réme, hiszen jelentős tőkét csoportosítanak át ilyenkor a nagybefektetők elsősorban aranyba, de ezüstbe is.

A félelem által hajtott keresletnövekedést pedig tovább hajtja az emelkedő kamatkörnyezet és az infláció elől történő menekülés. Nem is meglepő az e fajta befektetői gondolkodás, hiszen egy hosszú ingyen pénz időszak legvégén járunk már Európában is, míg Amerikában már elkezdődött a kamatemelés.

Érdemes ezért komoly figyelmet szentelni az aranynak és ezüstnek, de amennyiben nem várjuk a világ végét, úgy a tetemes költségek miatt hanyagolni célszerű a befektetési nemesfém rudakat és érméket, és valamilyen olcsóbb formában, például arany CFD-vel spekulálni az árfolyam változásaira.

Összefoglalás

Kijelenthető, hogy 2019-ben még fontosabb lesz a nagytőke mozgását figyelemmel kísérni, ha jó befektetésekben szeretnénk részt venni. Ezt segítendő többször bemutattuk már előadásainkon azokat az eszközöket, melyek segítségével az „egyszerű földi halandó” is nyomon követheti a nagytőkét és megtudhatja például, hogy Warren Buffett mibe fektet.

Annak érdekében, hogy megfontoltabb befektetési döntéseket hozhass, érdemes azokkal a mozgatórugókkal tisztábban lenned, melyek meghatározzák a piaci mozgásokat. Ráadásul ezek megértése nem is bonyolult, függetlenül gazdasági előképzettségtől vagy foglakozástól, bárki számára könnyen megérthető.

Köszönöm, hogy velem tartottál! 2019-ben is segítünk JOBBAN tőzsdézni.

FORRÁSOK:

https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2018/10/06/the-1-investing-tip-for-2019/#31cb87965336

http://amp.kiplinger.com/article/investing/T052-C000-S002-where-to-invest-in-2019.html

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/elarultak-a-tozsdeguruk-igy-fektess-be-2019-ben-ha-nem-akarsz-csunyan-bukni.1073169.html

A posztok szerzői a TőzsdeiKereskedés alapítói, az írásaik saját magánvéleményüket tükrözik és nem minősülnek sem befektetési tanácsadásnak, sem pedig befektetési elemzésnek.

Szerző: Fazekas Ferenc

48 éves vagyok, büszke apa és kitartó sportember. Amúgy 2006 óta foglalkozom a tőzsdével… Ezalatt csaknem 8 évet töltöttem az oktatásban külföldön és itthon. 2005-ben Londonban először pénzügyi konferenciák értékesítésével foglalkoztam, majd Anglia legnagyobb tőzsdeoktató cége ajánlott egy munkát. Hamar beszívtak az árfolyamok, és rengeteget tanulhattam tapasztalt tőzsdei szakemberektől. 2010-ben hazajöttem, azóta több külföldi és magyar tőzsdei vállalatnál is megfordultam vezető beosztásban, valamint szakmai tanácsadóként. Kereskedtem amerikai részvényekkel, határidős árutőzsdén olajjal arannyal és indexekkel majd forex és CFD termékekkel.

Kapcsolódó bejegyzések

Amerika – Kína kereskedelmi háború

Amerika – Kína kereskedelmi háború

Vajon valós megegyezési szándék vagy csak időhúzás áll a háttérben? Ebben a cikk sorozatban megvizsgáljuk, hogy milyen események állhatnak a két ország között elhúzódó tárgyalások mögött.

Kockázati figyelmeztetés: a CFD-k összetett eszközök, és a tőkeáttétel miatt nagy a gyors pénzveszteség kockázata. A Goldenburg Group Ltd-nél a lakossági befektetői számlák 83,12% -a pénzt veszít a CFD-kel történő kereskedés során. Fontolja meg, hogy tisztában van-e a CFD-k működési módjával, és megengedheti-e magának, hogy vállalja annak a magas kockázatát, hogy elveszíti pénzét. Kérjük, olvassa el a Kockázati Felhívást.