Mai cikkünkben kicsit kivesézzük a jelenlegi nagyhatalmak közötti viszonyokat, és hogy ez milyen hatással lehet a világra. Lehet-e arra számítani, hogy ezek a nagyhatalmak egyszer csak kirobbantják a következő szörnyű világháborút? Ennek az irányába haladunk? A kérdés, amivel sok ember foglalkozik, hogy lesz-e még egy világháború vagy ez az esély már nem áll fent?

Számos olyan okot lehet gyűjteni, amivel ezt a témát lehet boncolgatni és talán számos olyan érv is lenne minden olyan okra, amivel kicsit jobban elhinnénk, hogy borzasztó dolog előtt áll a világ.

Az első ok, ami a képen is látható: baloldalt Kim Jong-Un Észak-Korea teljhatalmú vezetője, míg jobb oldalt az amerikai elnök Donald Trump látható. Az ő szerepükre később kitérünk a cikkben, mert talán a világ két legkiszámíthatatlanabb vezetőiről van szó.

Előtte annyit megemlítenénk, hogy pár hete írt cikkünkben a mesterséges intelligenciáról beszéltünk, amit nagyon sok ember a harmadik világháború kirobbantó okának is tart. Ez természetesen nincs országhoz kötve egyelőre, de ahogy Putyin is nyilatkozta:
„Bárki lesz vezető a mesterséges intelligenciában, az fogja uralni a világot.” /Vladimir Putin/

Különböző cikkekben olvasható, hogy Putyin abszolút meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség egyik legnagyobb lehetősége és az az ország, aki elsőre tesz szert e terület meghódítására, az fogja uralni a világot.

De ne menjünk el korunk egyik legnagyobb tudású üzletembere mellett sem, aki viszont kifejezetten tart a mesterséges intelligenciától.
Elon Musk, a Tesla vezérének véleménye, hogy a mesterséges intelligencia lehet a harmadik világháború kirobbantója.

A korábbi cikkünk itt található: https://tozsdeikereskedes.hu/hogyan-forgatja-fel-az-eletunket-a-mesterseges-intelligencia/

A múltkori témában a nagyhatalmakról nem esett szó, de jogosan merül fel a kérdés, hogy valóban a mesterséges intelligencia van a legnagyobb veszéllyel a társadalomra? Rengeteg ember nem ezt tartja a legnagyobb veszélynek és most ki is térünk, milyen egyéb okokra lehet felfigyelni.

Észak-Korea – nukleáris nagyhatalom

25 millió lakosával nem tartozik a legnagyobb országok közé, mégis az egyik legnagyobb hangzavart csapta maga körül a közelmúltban és jelentős összetűzésbe került a 13x nagyobb népességű Amerikai Egyesült Államokkal, akiket nyugodt szívvel fenyeget atomtámadásaival. Fővárosa Phenjan, ahol nem kaphat minden észak-koreai lakhatási engedélyt, csak a kiváltságosak. Phenjanon kívül nagyon nagy a szegénység a többi városban. Talán ki lehet jelenteni, hogy a világ legelszigeteltebb helye a földön, ezért is kapta a „remete királyság” becenevet. Sokan keverik Dél-Koreával, pedig jelentős különbség van a két ország között. A dél-koreai gazdaság virágzik, Szöul évek óta rohamosan fejlődik, míg Észak-Koreában nincs internet, nincs közösségi média, az emberek vezetve vannak az állam által és diktatórikus módon viselkednek velük. Az újságok, TV csatornák állami ellenőrzés alatt állnak, így nem lehet az állam jóváhagyása nélkül bármit megjeleníteni. Sokan még azt sem tudják, hogy járt ember már a holdon. Az internethez is csak az elit fér hozzá.

Erről egy érdekesség, hogy Észak-Korea hogy néz ki éjjel. Látszik az elmaradottság és hogy Phenjanban van maximum egy kis fény, de a szomszédos országokhoz; Kínához és Dél-Koreához képest teljesen sötét a műholdfelvételen. Bátran kijelenthető, hogy egyedül Szöulban is több fény található, mint Észak-Koreában összesen.

Kérdés az, hogy milyen világ ez?

Az elmúlt időszakban a média szinte bárhol a világon attól hangos, hogy Észak-Korea nukleáris rakétákat, atomfegyvereket gyárt és látszólag nem fél senkitől, illetve bátran fenyegetőzik. Mindenki meg van győződve róla, hogy a világ egyik legveszélyesebb országa, kivéve az ott élő nép. A lakosság mélyen hisz abban, hogy a Kim család megvédi őket az „amerikai tolakodóktól”, akik különben lerohannák az országukat.

Mi a végső célja Észak-Koreának? Mi a terv?

Erre senki sem tudhatja a választ, de egyet tehet a világ, hogy felkészül mindenre.

Észak-Korea a tavalyi évben több interkontinentális ballisztikus rakéta tesztet is elindított, egy például Japán felett szállt el és 250 km-re Japán partjaitól a Csendes óceánban landolt. A legutóbbi kísérlet annyira „jól” sikerült, hogy kiderült a rakéták elérhetik Washingtont is, az Amerikai Egyesült Államokban.
Észak-Korea a világ legnagyobb hadseregét igyekszik felállítani, folyamatosan gyárt nukleáris rakétákat és mélyen vallják, hogy erre azért van szükség, hogy egyenrangú félként tudjanak tárgyalni Amerikával.

Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Donald Trump, akitől szintén elképzelhető bármilyen lépés, amit bizonyít is néha a fura kijelentéseivel. Ott volt például a korábbi terve, hogy a mexikói határra falat fog felhúzni és hogy egy kereskedelmi háborút is képes elindítani, hisz az úgyis könnyen megnyerhető véleménye szerint. Célja volt az amerikai cégek visszacsábítása Amerikába különböző vámokkal és adócsökkentési tervekkel, de kérdés az, hogy ő hogy reagál az észak-koreai helyzetre, ugyanis az észak-koreai üzenet olyan, mintha legnagyobb százalékban neki szólna.

Amikor a témával kapcsolatban reagál, akkor abszolút nem a félelem ül ki az arcára és ezt talán a nyilatkozatai is alátámasztják:

Mit jelent ez a tőzsdéken? Fel lehet ezekre a váratlan eseményekre készülni?

Érdemes ilyenkor a menekülő termékek irányába fordulni vagy céltudatosan a hadipart venni szemügy alá?
A különböző politikai, gazdasági, geopolitikai kockázatok miatt az elmúlt 1-2 évben a hadipari cégek nagyon jól teljesítenek és Donald Trump kifejezetten figyel az Amerikai Egyesült Államok hadiiparára.

Például a Lockheed Martin vállalat az elmúlt egy évben kicsivel több, mint 20%-ot tudott emelkedni és a többi hadiipari vállalt is hasonlóan muzsikált. Egy konklúzió levonható, hogy jelenleg a hadiipari cégek jól teljesítenek és folyamatosan emelkedik a részvényeik árfolyama.

Talán ezek a részvények lehetnek a jövő slágerei, amíg tart a konfliktus helyzet?

Az hogy mi várható a közeljövőben a két nagyhatalom között az talán hamarosan kiderülhet, mert elvileg 2018 májusában találkozik Donald Trump és Kim Jong-Un.
A hírek szerint, ha megvalósul a találkozó, akkor Észak-Koreában nagyon örülni fognak, mert számukra ez azt jelentené, hogy egyenlő félként tekint Amerika rájuk. A tárgyalás célja elsősorban az Észak-Koreaiak számára fontos, mert olyan nemzetközi szankciókat kaptak, amivel a termékek és a nyersanyagok importja és exportja számukra nagyon nem kedvező, és az ország gazdasága romokban hever. Jelenlegi információk alapján novemberig tart ki a kemény valutájuk, ami ha elfogy olyan következményekkel járhat, hogy az egyenlő lenne egy pénzügyi megsemmisüléssel.

A találkozónak mégis a legnagyobb tétje az, hogy Észak-Koreát teljesen leszereljék nukleárisan. Amire Kim Jong-Un hajlandó is lenne, ha Amerika kivonulna a félsziget környékéről, ami nagyon kétséges, mert Donald Trump nem az az ember, aki csak úgy fejet hajtana bárki előtt.

Nektek mi a véleményetek a két hatalomról? Az ő békeszerződésük lehetséges lehet? Vagy nagyon nagy a veszélyük a világra nézve és akár a harmadik világháború kirobbantója is lehetnek?

Véleményeteket várjuk a blog alatt hozzászólásként, hogy mit gondoltok erről a különös kapcsolatról.

Források:

http://anormalnyswiat.blogspot.hu/2014/06/korea-poudniowa-i-ponocna-porownanie.html
http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11388628
http://www.bbc.com/news/world-asia-42162462
https://24.hu/kulfold/2018/03/09/trump-es-kim-dzsongun-bemutatja-az-evszazad-palfordulasa/
https://www.youtube.com/watch?v=H-m5OVHSXGk&t=1993s
https://www.bloomberg.com/news/videos/2018-03-21/moon-wants-end-to-nukes-video

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”#efefef”][vc_column css=”.vc_custom_1511520061991{padding-top: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1514977790229{margin-bottom: 20px !important;}”]

A posztok szerzői a TőzsdeiKereskedés alapítói, az írásaik saját magánvéleményüket tükrözik és nem minősülnek sem befektetési tanácsadásnak, sem pedig befektetési elemzésnek.

 

Kockázati figyelmeztetés: a CFD-k összetett eszközök, és a tőkeáttétel miatt nagy a gyors pénzveszteség kockázata. A Goldenburg Group Ltd-nél a lakossági befektetői számlák 83,12% -a pénzt veszít a CFD-kel történő kereskedés során. Fontolja meg, hogy tisztában van-e a CFD-k működési módjával, és megengedheti-e magának, hogy vállalja annak a magas kockázatát, hogy elveszíti pénzét. Kérjük, olvassa el a Kockázati Felhívást.