[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1519738662406{margin-bottom: 15px !important;}”]

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben szétszedjük a modernkori ember találmányait. Átnézzük, hogy vajon a mesterséges intelligencia milyen hatással van ránk. Jót tesz ez az emberiségnek, vagy akár el is pusztíthatjuk vele magunkat?

Sok nagy tudású szakértő és híres ember nyilatkozott már ebben a témában. Rengetegen tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség vesztét is okozhatja. Hatalmat adunk a robotoknak, amivel kivonhatjuk az embert az emberi életből. Kérdés az, hogy történhet-e olyan, hogy ezek a robotok egyszer csak önálló életre kelnek és önálló döntéseket hoznak? Vagy ez csak egy olyan elmélet, amit felhasználnak a filmekben, hogy újabb kasszasikereket érjenek el vele?

A választ senki sem tudja, nekünk is csak észrevételeink vannak ezzel a témával kapcsolatban és persze megemlítjük azokat az embereket is, akik szerint ez a jövő: a Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence).

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”20586″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image” css=”.vc_custom_1533661302013{margin-bottom: 15px !important;}”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1534922661004{margin-bottom: 15px !important;}”]

A sok jó és rossz tippelgetés ellenére, kijelenthetjük, hogy az „intelligens vállalkozásoké” a jövő. Azok a cégek, akik a modern korral tartani tudják a lépést és esetleg megelőzik őket, azok tudnak valami olyan dolgot alkotni, amelynek része lenni egy hatalmas lehetőség lehet.Korábbi írásunkban kicsit beszéltünk már az Y-generáció fiatal milliárdosairól, ahol nagyító alá tettük az ő történetüket, akik szintén a korukat megelőzve alkottak. A cikkben szó esett a Facebook, a Youtube és a Winkelvoss fivérek sztorijáról is. Itt tudod elolvasni: https://tozsdeikereskedes.hu/kik-az-y-generacio-fiatal-milliardosai-es-hogyan-valtak-azza/

Akik a befektetésekben jártasak, azoknak a cikk olvasása közben első gondolatuk az, hogy érdemes lehet-e azokba a cégekbe fektetni vagy létrehozni olyan cégeket, ahol a mesterséges intelligencia a jövő?
Létrehozni egy olyan céget nem kis felelősség és nem is a világ legegyszerűbb dolga, de kérdés az, hogy hogyan járhatunk, ha esetleg tulajdonjogot vásárolunk részvény formájában? De melyek ezek a cégek?

Előtte nézzük, mit mondanak a „nagyok”:

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner css=”.vc_custom_1517912022333{padding-top: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1519739429549{margin-bottom: 20px !important;}”]

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin

„Bárki lesz vezető a mesterséges intelligenciában, az fogja uralni a világot.” /Vladimir Putin/
Különböző cikkekben olvasható, hogy Putyin abszolút meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség egyik legnagyobb lehetősége és az az ország, aki elsőre tesz szert e terület meghódítására, az fogja uralni a világot.

Viszont azt is kijelentette, hogy célja mindenképpen az elsők között lenni és Oroszország nyitott arra, hogy ezt az általuk fontosnak tartott tudást vagy hatalmat megossza a világ többi országaival is, mint ahogy most is megosztják az atomtechnológiát.

Utalást tett arra is, hogy a jövő háborúit a drónok fogják megvívni, ahol az egyik fél kénytelen lesz a megadásra. Az hogy ez mit jelenhet? Azt tovább nem vitatta.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1519738886014{margin-bottom: 15px !important;}”]

Elon Musk és Mark Zuckerberg vita

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1519738918728{margin-bottom: 15px !important;}”]

Amit a két személyről tudni kell, hogy a maguk területén mindketten hatalmasat alkottak. Elon Musk – Tesla, Mark Zuckerberg nevéhez pedig a Facebook fűződik.
Korunk legnagyobb alkotói nyíltan vállalják, hogy a mesterséges intelligencia (AI) területével kapcsolatban nem értenek egyet.

Mark Zuckerberg szerint a mesterséges intelligencia az emberiség egyik legnagyobb lehetősége, míg Elon Musk több megszólalásában is hangoztatta, hogy korlátozná és szabályozná a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőséget, sőt törtvényt írna rá. Hiszen szerinte az emberiség egyik legnagyobb baklövése lehet, ha a mesterséges intelligenciára bízzuk a jövőnket. Musk úgy tartja, hogy a harmadik világháború kirobbantója is ez lehet.
Mellékesen megjegyezte, hogy Zuckerberg nem is feltétlen tudja, miről beszél, amikor a mesterséges intelligencia szóba jön. Zuckerbergnek erről röviden csak annyi a véleménye, hogy akkor nem érti az önvezető autó fejlesztését a Teslánál, ami szintén az AI irányába megy.

A Tesla vezére a mesterséges intelligencia érdekében 32 kormányzóval beszélt, akiknek megvan a hatáskörük a témában és megfelelő lépéseket tudnának tenni a törvénykezéssel kapcsolatban. Amit viszont nagyon jól csinál, hogy a Tesla partneri együttműködést alakít ki a kormányzatokkal az önvezető járművekhez tartozó szabályokról.

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1519739812086{margin-bottom: 15px !important;}”]

Bill Gates

Korunk legnagyobb embereinek a megszólalásából nem hiányozhat Bill Gates sem, aki jelentősebb figyelmet nem szentel a mesterséges intelligencia körüli eseményeknek és felvetéseknek. De azt azért minden körülmények között vallja, ahogy Stephen Hawking is, hogy az emberiség lehető legjobb vagy legrosszabb történése lehet, ha az ember megalkotja a robotizált önmagát.

A következő részben mutatunk pár gyakorlatias példát is, amit már kifejlesztettek különböző cégek, és amivel próbálják segíteni a mindennapjainkat, mert még mindig hisszük azt, hogy az emberiség azért alkotja meg a robotokat és a mesterséges intelligenciát, hogy azzal a saját életünket könnyítsük meg.

Amazon és az Amazon Key

Sok megnevezést találtunk az Amazon eme új fejlesztésére, mint pl. Echo eszköz, de hívhatjuk SmartLock-nak (okos zár), Amazon Key-nek (Amazon kulcs) vagy bárminek. Ami viszont biztos, hogy Amerikában már ezzel az okos kis eszközzel oldja meg az Amazon a szállítást.

Az eszköz lényege, hogy amikor az emberek nincsenek otthon, de az Amazon futár szállítja ki a csomagokat, akkor mindenképpen le tudja azt adni és ne kelljen egy későbbi szállítást újra megtenni. Ezért az új zárrendszer segítségével a futárok be tudják vinni a házakba a megrendelt árut.

Nekünk, magyaroknak ez egy kicsit fura lehet, hogy egy idegen bejön a lakásunkba, házunkba, de az amerikaiak ehhez máshogy állnak. Mellesleg megjegyzem, még takarítást is tudsz rendelni, amit kamerán keresztül tudsz követni, ahogy csinálják.

Íme, egy pár perces videó erről a műveletről:

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=wn7DBdaUNLA” css=”.vc_custom_1519739643425{margin-bottom: 15px !important;}”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=t1uZ-2xbefA” css=”.vc_custom_1519739647730{margin-bottom: 15px !important;}”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1519739589238{margin-bottom: 15px !important;}”]

LG ThinQ – milyen a modern kor okos otthona?

Nemrég Franciaországban, Cannesben mutatta be az LG a legújabb felszereléseit, amit már egy teljesen okos otthonra terveztek. Itt jelentős szerepet kap a mesterséges intelligencia, bár azt hiszem ez még az a kategória, amit sokunk nem is bánna, ugyanis a gépek elég sok mindent megtesznek helyettünk és tényleg azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék az életünket. Az alábbi pár perces videóban ezek láthatóak.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=DjzrYQ-CrVs” css=”.vc_custom_1519739594690{margin-bottom: 15px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1519739606341{margin-bottom: 15px !important;}”]

Ahogy a videóban is láthattuk, hogy a hűtőben található élelmiszerekről jelez folyamatosan nekünk a Google személyi asszisztens egy kis hangszórón keresztül, hogy melyik ételünk romlott már, milyen alapanyagok vannak a hűtőben, abból milyen ételeket lehet elkészíteni és azoknak mik a receptje. A recept kiválasztása után ehhez segítségül megfelelően elindítja a sütőt is. A mosógép elindítja magától a mosást és akkor áll le, mielőtt hazaérnénk.

Távollétünk alatt pedig az okos porszívó feltakarít.
Több olyan eszköz is létezik már, pl. klíma, ami hang alapján állít hőfokot vagy a televízió, ami oda kapcsol, ahova kérjük (sport, időjárás, stb.). Nem is olyan rossz, ugye?

A cikk végére hoztunk egy statisztikát is nektek. A PwC becslése szerint a mesterséges intelligencia 15,7 milliárd $-t adhat hozzá a globális GDP-hez 2030-ra, ami egy óriási szám.

A képen a 100 legígéretesebb AI Startup vállalkozás látható.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”20588″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image” css=”.vc_custom_1533661309389{margin-bottom: 15px !important;}”][vc_column_text]

Ami biztos, hogy a mesterséges intelligencia már az életünk része, ennek már csak fokozatai lehetnek, hogy mennyire szólnak bele a mindennapi életünkbe. Van, aki ettől megijed, legtöbbünk pedig már ezzel együtt él és reggelente már egy mindennapi kérdés a Siritől, hogy milyen idő lesz ma. 

Befektetői szemmel nézve, még nincs meg az a konkrét cég a világban, aki a mesterséges intelligencia egyedülálló vezetője lenne, de nem kizárt, hogy hamarosan eljön ez az idő is. De addig is érdemes figyelni azokat a vállalatokat, pl: telefongyártó cégeket (Apple), tech-cégeket, különböző okos otthonokkal foglalkozó vállalatokat és azokat, akik a gyáraikban már a robotizálással együtt működnek (pl. Amazon, Adidas, Tesla).

Köszönjük, hogy elolvastad a cikket. Véleményedet oszd meg velünk egy hozzászólással, ha tetszett a cikk, akkor pedig like-oljátok az oldalt és nyomjatok egy megosztást is.

Források:

http://www.lg.com/global/about-lg/lg-videos/lg-at-ces-2018-lg-thinq-ai-smart-solutions

https://24.hu/tudomany/2017/07/17/elon-musk-torvenyekkel-szabalyozna-a-mesterseges-intelligenciat/

https://arstechnica.com/gadgets/2017/07/elon-musk-mark-zuckerberg-artificial-intelligence/

https://mashable.com/2017/07/25/elon-musk-mark-zuckerberg-ai/?utm_cid=mash-com-fb-tech-link#sgJqzmD_EiqJ

https://twitter.com/i/moments/904662475228012544

http://www.origo.hu/tudomany/20170902-putyin-a-vilag-ura-lesz-aki-attorest-er-el-a-mesterseges-intelligencia-teren.html

https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/04/elon-musk-ai-third-world-war-vladimir-putin

http://www.bbc.com/news/31047780

https://www.youtube.com/watch?v=wn7DBdaUNLA

https://www.youtube.com/watch?v=t1uZ-2xbefA

https://www.youtube.com/watch?v=DjzrYQ-CrVs

http://fortune.com/2018/01/08/artificial-intelligence-ai-companies-invest-startups/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”#efefef”][vc_column css=”.vc_custom_1511520061991{padding-top: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1514977790229{margin-bottom: 20px !important;}”]

A posztok szerzői a TőzsdeiKereskedés alapítói, az írásaik saját magánvéleményüket tükrözik és nem minősülnek sem befektetési tanácsadásnak, sem pedig befektetési elemzésnek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kockázati figyelmeztetés: a CFD-k összetett eszközök, és a tőkeáttétel miatt nagy a gyors pénzveszteség kockázata. A Goldenburg Group Ltd-nél a lakossági befektetői számlák 83,12% -a pénzt veszít a CFD-kel történő kereskedés során. Fontolja meg, hogy tisztában van-e a CFD-k működési módjával, és megengedheti-e magának, hogy vállalja annak a magas kockázatát, hogy elveszíti pénzét. Kérjük, olvassa el a Kockázati Felhívást.