Ez év március idusán posztoltam egy cikket, melyben akkor azt fejtegettem, hogy az aktuális dobogósok – Apple, Google, Amazon – közül, melyik lesz az első tőzsdei vállalat, amelyik átlépi az 1 billió dolláros értéket (280 Ft-os amerikai dollár árfolyamon számolva, ez 280 ezer milliárd forint). Még csak 5 hónap sem kellett, és a nyári vakáció kellős közepén, augusztus 2-án az Apple történelmet írt.

Mondhatjuk, hogy csak simán hozta a papírformát, hiszen neki „mindössze” 10%-os növekedés kellett a márciusi szintjéhez képest. Mégis sokan meglepődtek, hiszen a tech szektor nagyágyúi közül, egyébként őket szokás FAANG (FaceBook, Amazon, Apple, Netflix, Google) cégeknek hívni, köztudottan az Apple növekedése a leglassabb. Ez persze nem is csoda, hiszen 20-30 évvel régebbi vállalat, mint a többi. Ezek alapján pedig a legtöbben, köztük velem, nem hittek a „győzelmében”. Ami végülis történt, az a Wall Street egyik kiváló tanmeséje is lehetne.

Az Apple-nek sikerült elérni, hogy különutassá váljon szilícium völgyi riválisaitól, és míg azok árfolyama jellemzően esett, addig az iPhone gyártó minden várakozást felülmúlva, kiváló negyed éves eladási és bevételi számokat jelentett. Ez pedig olyan rakétákat indított be, ami pár nap alatt a Billió Dolláros cégértékig (kb. 207$-os AAPL árfolyam) lőtte a cég papírjainak árfolyamát. Idézzük fel mennyi is 1 Billió USA dollár (amerikai angolban a „trillion” felel meg a magyar billiónak, a „billion” pedig a magyar milliárdnak):

Csakhogy legyen mihez viszonyítani az Apple jelenlegi piaci értékét és jövedelmezőségét – 50 milliárd USD nettó profit a tavalyi évben -, érdemes megemlíteni, hogy olyan nemzetek gazdaságát is maga mögé utasítja, mint Svájc vagy Törökország.

Tőzsde történelem – korábbi fontos mérföldkövek

Az első 1 milliárd $ értékű vállalat a US Steel volt 1916-ban. A következő fontos mérföldkőnek a 100 milliárd dolláros értéket jelölték ki. Ennek elérésére a ’80-as évek végéig kellett várni, ami először az IBM-nek sikerült, bár a GE tudott elsőként stabilan e szám fölé kerülni. Aztán jött az 500 milliárdos szint, amit a Microsoftnak sikerült abszolválni 1999-ben, még mielőtt az internet lufi kidurrant volna.

Tehát minden időnek megvoltak a maga sztárjai. Ebben két dolog érdekes igazán. Az egyik, hogy miként változtak az aktuális élmenőt adó szektorok a nehézipartól a technológiáig (erről is volt már szó az előző cikkben). A másik, hogy mennyivel több pénz került folyamatosan a „rendszerbe”.

Érdekes adat, hogy ma az Apple-nek egyedül akkora az értéke, mint amekkora a teljes amerikai részvénypiacé volt 1970-ben!

Hogyan tovább?

Bár a történelmi esemény hatalmas visszhangot váltott ki a sajtóban, pont jó lehetőséget adott a pesszimista hangoknak is. Mindennek hatására az árfolyam látványosan totojázott is néhány napig a 207$ körüli szinten, hiszen itt nem a konkrét árfolyam, hanem az a melletti piaci kapitalizáció jelentette a legyőzendő akadályt. Kicsit olyan volt, mintha várták volna a befektetők két hétig, hogy a „szakértők” eldöntsék innen hogyan tovább. Ez a hezitálás végül elmúlni látszik, mivel az elmúlt 2 napban 5%-ot meneteltek tovább az Apple részvények és pénteken az új történelmi csúcstól néhány tízcentre állapodtak meg. Mindeközben a többi tech papír 0,5 – 1,5% -ot esett, mely arra enged következtetni, hogy tőkeátáramlás lehetett az Apple irányába:

Az persze még kérdés, hogy az év hátralévő részében is meg tudja-e őrizni a vállalat a vezető helyét, vagy esetleg utoléri és megelőzi valamelyik riválisa. Mindenestre annyi biztos, hogy a befektetők kimondottan bíznak most az Apple-ben és kimondottan optimisták a szeptemberben bemutatandó új termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. Hogy mi túlértékelt és mi alul, azt majd a piac úgyis eldönti. Mi mindenestre kíváncsian várjuk, hogy év végére hogyan alakul az említett papírok sorsa.

Források:

https://tozsdeikereskedes.hu/gigaszok-harca-avagy-melyik-lesz-az-elso-billio-dollaros-ceg/

https://www.kiplinger.com/article/investing/T052-C008-S001-apple-aapl-stock-1-trillion-does-it-matter.html

https://www.zacks.com/stock/news/316875/4-tech-mutual-funds-to-buy-on-apples-strong-earnings?cid=CS-YAHOO-FT-316875

https://www.greenbiz.com/article/apple-now-1-trillion-tech-behemoth-our-planet-paying-price[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”#efefef”][vc_column css=”.vc_custom_1511520061991{padding-top: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1514977790229{margin-bottom: 20px !important;}”]

A posztok szerzői a TőzsdeiKereskedés alapítói, az írásaik saját magánvéleményüket tükrözik és nem minősülnek sem befektetési tanácsadásnak, sem pedig befektetési elemzésnek.

Kockázati figyelmeztetés: a CFD-k összetett eszközök, és a tőkeáttétel miatt nagy a gyors pénzveszteség kockázata. A Goldenburg Group Ltd-nél a lakossági befektetői számlák 83,12% -a pénzt veszít a CFD-kel történő kereskedés során. Fontolja meg, hogy tisztában van-e a CFD-k működési módjával, és megengedheti-e magának, hogy vállalja annak a magas kockázatát, hogy elveszíti pénzét. Kérjük, olvassa el a Kockázati Felhívást.