Néhány napon belül történelmet ír a pénzügyi világ, mert közeledik a legek IPO –ja. A tervek szerint december 11-én indul meg a kereskedés az Aramco részvényeivel. Bár sok szempontból ellentmondásos a részvénykibocsájtás, attól viszont nehéz eltekinteni befektetői szemmel, hogy az Aramco a világ legnagyobb „pénzgyáraként” működik.

Azon túl, hogy milyen jelentős eseményről beszélünk, további érdekesség és bizonytalanság forrása, hogy a közelmúltig nem sokat tudtunk erről a rejtélyes szaúdi gigavállalatról. Az elmúlt néhány hónapban rengeteg információ jelent meg a vállalatról, főként külföldön.
Az általunk a témában olvasott legjobb és leginformatívabb BBC cikket közöljük az alábbiakban magyarra fordítva:

Saudi Aramco IPO: a világ legjövedelmezőbb vállalata tőzsdére megy

A Saudi Aramco megerősítette, hogy tervei alapján a Rijádi Értéktőzsdére vezeti be részvényeit, mely alapján ez lehet a világ legnagyobb elsődleges részvénykibocsájtása (IPO).

Az állami tulajdonú olajipari óriás azt követően szabja meg a részvények kibocsájtási árát, miután beérkeztek a befektetői igények. Forrásaink alapján a szaúdiak csak 1% vagy 2% részvényt fognak eladni a vállalat meglévő részvényeiből, azaz nem bocsájtanak ki új részvényeket.

A Saudi Aramco értékét 1200 Milliárd USA dollárra becsülik. (A legfrissebb értékelés alapján 1600 Milliárd dollár az értéke – a szerkesztők).

Történelmi esemény

A vállalat úgy nyilatkozott, hogy nem szerepel jelenlegi tervei között, hogy egy nemzetközi tőzsdére is bevezesse a részvényeit. Korábban sok szó esett ugyan egy kétlépcsős részvény kibocsájtásról, melynek keretében egy nagy külföldi tőzsdére is bevezették volna az Aramco részvényeket, de ezeket az elképzeléseket félre tették egy időre.

„Ami a nemzetközi bevezetést illeti, a kellő időben majd tájékoztatást adunk róla. Egyelőre csak a Tadawulról van szó.” mondta az Aramco elnöke, Yasir al-Rumayyan egy média konferencián, utalván a Szaúdi Értéktőzsdére.

Chris Beauchamp, az IG Group származtatott piacok vezető elemzője így nyilatkozott: „Az Aramcoba történő befektetés természetesen kockázatot is hordoz és nem csak azt, hogy az olajár nehezen tud emelkedni. A politikai és stratégiai kockázatok minden a régióban működő vállalat számára magasak, nem kevésbé a szaúdi állam karjaként működő cégre nézve.” Ráadásul az Aramco kitermelési politikájába jelentősen beleszól a szaúdi állam, melyen keresztül az OPEC-et tudja irányítani.

Ezeket a lehetséges kockázatokat húzták alá a szeptemberi drón támadások, melyekben az Aramco tulajdonában lévő szaúd-arábiai Abqaiq olajfinomítót és Khurais olajmezőket érte támadás.

Azonban az Aramco vezére, Amin Nasser, aki a tőzsdei bevezetési terveket „történelminek” nevezte, úgy nyilatkozott az IPO prospektus nyilvánosságra hozatala után, hogy a vállalat még így is a világ legmegbízhatóbb olajcége.

Az Aramco így nyilatkozott: „A Társaság nem gondolja, hogy ezeknek a támadásoknak bármilyen anyagi hatása lenne a vállalat üzleti tevékenységére, pénzügyi helyzetére vagy működésének eredményeire.”

Mi az a Saudi Aramco?

A Saudi Aramco gyökerei egészen 1933-ig nyúlnak vissza, amikor szerződést kötött Szaúd-Arábia és a Standard Oil Company (későbbi nevén Chevron), hogy egy közös új vállalat keretében kutassanak és fúrjanak kőolajat. 1973 és 1980 között a szaúdi állam a teljes vállalatot megvásárolta.

Szaúd-Arábia rendelkezik a világ második legnagyobb olaj tartalékaival Venezuela után, az Energy Information Administration adatai szerint. Szintén második az ország a kitermelésben az USA után.

De amiért igazán kivételes az Aramco az az, hogy az országban lévő összes olajra monopóliuma van, és az hogy milyen olcsó az ott lévő olajat kitermelni.

„Tulajdonképpen az Aramco a világ legnagyobb „nem tőzsdei” vállalata, egy masszív globális olaj kitermelő és feldolgozó cég” – nyilatkozta David Hunter, a Schneider Electric piaci tanulmányok igazgatója.

„Ez az abszolút anyja minden olaj és gáz vállalatnak.”

Miért ér az Aramco ennyire sok pénzt?

A Saudi Aramco értéke 1200 Milliárd dollár (valójában 1600-1700) a Bloomberg elemzője szerint, habár Rijád szívesebben látott volna egy 2000 Milliárd dolláros értékelést. E miatt az Aramco IPO –ja már párszor el is lett halasztva.

Beauchamp úr az IG Grouptól így nyilatkozott: „Az Aramcot ugyan egy világ választja el a tech IPO-któl, melyek oly sok figyelmet kapnak mostanában, de az értékelési probléma éppúgy kísérti, mint a Szilícium-völgy cégeit.” Hozzáteszi: „A 2000 milliárd dolláros ár valószínűleg túlbecsüli a cég értékét egy olyan világban, ahol magas a kőolaj kínálat és bizonytalan a kereslet rá, de 1200 milliárd dollár viszont túl alacsony a szaúdi állam egy jelentős részéért.”

Elemzés: Katie Prescott, BBC üzleti tudósító

Bár korábban rejtély övezte a céget, az Aramco teljesen átalakult az elmúlt években, ahogyan készült a tőzsdei bevezetésre. Elkezdte publikálni a pénzügyi eredményeit, kérdés-felelek szekciót vezetett be, ahol nyíltan lehet kérdezni a céget, sőt, a közelmúltbéli drón támadások után még újságírókat is beengedett az érintett területekre. Továbbá nyugati nőket alkalmazott vezető állások betöltésére.

A kibocsájtási tájékoztató nyelvezete arra utal, hogy a nemzetközi elvárásoknak is igyekszik megfelelni. Olyan dolgokat említ, mint „a hosszú távú érték teremtés az olajár ciklusaitól függetlenül” és a fenntarthatóság növelése „a technológia és innováció fejlesztése által, hogy csökkentse a cég a környezeti hatásokat”.

A szaúdi lakosok – beleértve az elvált nőket is – lesznek jogosultak a részvény vásárlásra és minden 10 birtokolt részvény után egyet bónuszként fognak megkapni.

Bárhogyis, de az Aramco elképesztően jövedelmező. 2019 első felében 46,9 milliárd dolláros nettó profitot jelentett, melynek majdnem az egészét kifizette osztalékként az egyetlen jelenlegi tulajdonosnak, a szaúdi államnak.

Ilyen mértékű profittal bármelyik cég magas részvény árra számíthat.

Egy másik fontos szempont a kitermelés költsége. Míg az Északi-tengeren drága az olaj kitermelése, tekintettel arra, hogy több száz méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, addig Szaúd-Arábiában szinte a lábunk alatt van az olaj.

„A szaúdiak kezében van a világ legolcsóbban kitermelhető olajmezőjéből számos, melyekből 10 dolláros hordónkénti áron termelnek olajat” – mondja Hunter úr. “60 dolláros Brent olajár mellett a különbség nagy része profit.

Miért akarnak ebből a szaúdiak részesedést eladni?

Szaúd-Arábia lelkesen igyekszik eladni egy kis részesedést állami olajvállalatából, mert próbálja csökkenteni függőségét a kőolajtól.

Mohammed bin Salman koronaherceg igyekszik diverzifikálni országa gazdaságát a következő évtizedben a Vision 2030 program keretében. A terv jelentősen növeli a napenergia arányát, hasznosítván az ország jelentős kiterjedésű sivatagait, jegyzi meg Hunter úr.

Elemzés: Ellen R Wald, a “Saudi, Inc.” szerzője és a Transversal Consulting elnöke

Az Aramco első szaúdi vezérigazgatója, Ali al-Naimi víziója az volt, hogy az Aramco egy globális integrált energia vállalattá váljon. Vezetése alatt az Aramco eszközeit kiterjesztette, olajfinomítókat épített és további eszközöket vásárolt Amerikában, Dél-Koreában, Kínában, Indonéziában, Japánban és Európában.

Ő is és utódai is sikerrel terjeszkedtek és közös társaságokat hoztak létre az olajfinomításban és vegyipari területen. Szaúd-Arábia jelenleg a legnagyobb olaj exportőr és az egyetlen olaj kitermelő ország, mely képes fenntartani napi 2 millió hordó extra olajkitermelést, melyet pillanatok alatt a piacra tud vinni.

Az a tény, hogy az Aramco egy nemzeti olajvállalat azt jelenti, hogy kizárólagos hozzáférése van a világ legjobb és legolcsóbban kitermelhető olajtartalékához. Ez rendkívül értékessé teszi a céget.

De vannak árnyoldalak is. Az Aramco fő üzletága nincs oly módon diverzifikálva, mint egyéb jelentős nemzetközi olajvállalatoknál. Ráadásul a szaúdi kormány jelentős befolyással bír a vállalatban. Korábban Szaúd-Arábia hagyta az Aramcot függetlenül működni és nem szólt bele a cég stratégiai kiadásaiba. Vannak arra utaló aggasztó jelek, hogy mindez most megváltozik majd és a szaúdi kormány aktívabb és meghatározóbb szerepet akar betölteni a vállalat életében.

Hogy az Aramco valójában mennyit ér, majd eldönti a piac. A befektetési bankok közölték saját értékelésüket az Aramcoról, de persze a piac fogja megmutatni, hogy valójában mennyit is ér az Aramco. A különféle források 1200 milliárd és 2000 milliárd dollár közötti értékeléseket mutattak be.

A legtöbben az 1500, esetleg 1700 milliárd dolláros cégértéket nevezik meg mostanában, bár a közvélemény ezt mintha kissé drágállná. Ki tudja mennyit ér majd az Aramco 30 év múlva? Nem tudhatjuk milyen egyéb energia technológiák fognak kifejlődni, mint ahogy azt sem, hogy az Aramco stratégiai víziója mit fog eredményezni.

Szeptemberben első alkalommal jelentette be a Királyság, hogy megnyitja kapuit a nemzetközi turisták előtt és 49 ország polgárai számára indítottak el egyszerűsített vízum igénylést, továbbá a női látogatókra vonatkozó szigorú öltözködési szabályokon is lazítottak.

A turizmusért felelős miniszter, Ahmad al-Khateeb mindezt úgy jellemezte, mint „történelmi pillanatot” az országa számára. Az az elképzelésük, hogy 2030-ig 3%-ról 10%-ra növelik a turizmus arányát a GDP-n belül.

Érezhető a nemzetközi nyomás, mellyel szembesülnek a szaúdiak, ráadásul az emberi jogok terén jelentős kritikákat kapnak, miután tavaly meggyilkolták az újságíró Jamal Khashoggit és bántalmazták a női jogi aktivistákat.

Miért vitatott a részvény eladás?

Politikailag a dolgok jelenleg elég komplikáltak a Saudi Aramco számára, a közelmúlbeli Kashoggi incidens fényében – mondta Hunter úr.

„És ott van a szaúdi emberi jogok állása. Bármi, ami Szaúd-Arábiával kapcsolatos, azt mindig ezen a prizmán keresztül látják az emberek.”

További folt a koronaherceg tervén a fosszilis energiahordozókkal szembeni világszintű ellenérzés megnövekedése, plusz a relatíve alacsony olaj ár, legalábbis a tavaly év végi 80 dolláros árhoz képest.

„A tőzsdei bevezetés meglehetősen ellentmondásos, mivel ez egy masszív szénhidrogén kibocsájtás egy olyan korban, amikor a befektetők egyre etikusabbá vállnak.” – nyilatkozta Hunter úr.

„Számos új és meglévő alap van, melyek felszámolják a fosszilis energetikai befektetéseiket.”

Májusban a másik nagy olaj ország, Norvégia állami alapja úgy nyilatkozott, hogy el kívánja adni kőolaj és földgáz vagyonának egy részét, hogy kevésbé legyen kitéve az olajár ingadozásának.

Források:

A posztok szerzői a TőzsdeiKereskedés alapítói, az írásaik saját magánvéleményüket tükrözik és nem minősülnek sem befektetési tanácsadásnak, sem pedig befektetési elemzésnek.

Szerző: Fazekas Ferenc

48 éves vagyok, büszke apa és kitartó sportember. Amúgy 2006 óta foglalkozom a tőzsdével… Ezalatt csaknem 8 évet töltöttem az oktatásban külföldön és itthon. 2005-ben Londonban először pénzügyi konferenciák értékesítésével foglalkoztam, majd Anglia legnagyobb tőzsdeoktató cége ajánlott egy munkát. Hamar beszívtak az árfolyamok, és rengeteget tanulhattam tapasztalt tőzsdei szakemberektől. 2010-ben hazajöttem, azóta több külföldi és magyar tőzsdei vállalatnál is megfordultam vezető beosztásban, valamint szakmai tanácsadóként. Kereskedtem amerikai részvényekkel, határidős árutőzsdén olajjal arannyal és indexekkel majd forex és CFD termékekkel.

Kapcsolódó bejegyzések

Amerika – Kína kereskedelmi háború

Amerika – Kína kereskedelmi háború

Vajon valós megegyezési szándék vagy csak időhúzás áll a háttérben? Ebben a cikk sorozatban megvizsgáljuk, hogy milyen események állhatnak a két ország között elhúzódó tárgyalások mögött.

A Tőzsdei Kereskedés Módjai

A Tőzsdei Kereskedés Módjai

A technológia rohamos fejlődésének eredményeként a pénzügyi piac, illetve azon belül a tőzsdék az elsők között vezettek be új és innovatív szolgáltatásokat. Ennek eredményeként már bő évtizede elérhető az online tőzsde a lakossági befektetők számára is.

Kockázati figyelmeztetés: a CFD-k összetett eszközök, és a tőkeáttétel miatt nagy a gyors pénzveszteség kockázata. A Goldenburg Group Ltd-nél a lakossági befektetői számlák 83,12% -a pénzt veszít a CFD-kel történő kereskedés során. Fontolja meg, hogy tisztában van-e a CFD-k működési módjával, és megengedheti-e magának, hogy vállalja annak a magas kockázatát, hogy elveszíti pénzét. Kérjük, olvassa el a Kockázati Felhívást.